'/> Resepi Jelatah Timun - Arale Foods

Resepi Jelatah Timun

Acar timun & nanas Nyonya food, Eat veggies, Vegetable dishes
Acar timun & nanas Nyonya food, Eat veggies, Vegetable dishes from www.pinterest.com

Bahan-bahan:

- 1 biji timun

- 1 biji bawang besar

- 3 biji cili padi

- 1/2 cawan cuka masak

- 1/4 cawan gula

- 1/2 sudu teh garam

Cara-cara:

1. Kupas kulit timun dan buang bijinya. Kemudian, potong timun kecil-kecil.

2. Hiris bawang besar dan cili padi mengikut saiz yang diingini.

3. Campurkan cuka masak, gula, dan garam dalam mangkuk. Gaul rata.

4. Masukkan timun, bawang, dan cili dalam mangkuk dan kacau rata.

5. Biarkan jelatah timun di dalam peti sejuk selama 1-2 jam sebelum dihidangkan.

Nilai Pemakanan:

Satu hidangan jelatah timun mengandungi kira-kira 60-70 kalori, bergantung kepada jumlah gula yang digunakan. Jelatah timun juga mengandungi vitamin C dan serat yang baik untuk kesihatan pencernaan.

Ingin mencuba resepi jelatah timun yang mudah dan sedap ini? Jangan lepaskan peluang anda!

Jelatah timun adalah hidangan yang sangat popular di Malaysia. Ia biasanya dihidangkan sebagai hidangan pembuka atau sebagai lauk tambahan untuk nasi lemak atau nasi kerabu. Resepi jelatah timun ini sangat mudah dan boleh disediakan dalam masa yang singkat. Ia sesuai untuk mereka yang mencari hidangan yang ringkas dan sedap untuk dihidangkan di rumah.

Apa yang menarik tentang jelatah timun ini adalah ia mempunyai rasa yang seimbang antara manis, masam, dan pedas. Cuka masak memberikan rasa masam yang menyegarkan, manakala gula memberikan rasa manis yang sedap. Cili padi pula memberikan rasa pedas yang memberi kesan yang berbeza pada setiap gigitan. Kelembutan timun memberikan tekstur yang menyegarkan dan mengimbangi rasa yang lain.

Anda boleh mencuba resepi ini dengan menyesuaikan rasa mengikut citarasa masing-masing. Jangan lupa untuk menghidangkan jelatah timun ini dengan hidangan kegemaran anda seperti nasi lemak atau nasi kerabu. Selamat mencuba!

Link copied to clipboard.