'/> Resepi Kuih Bingka Pandan - Arale Foods

Resepi Kuih Bingka Pandan

Resepi III Kuih Bakar Pandan a.k.a Bingka Pandan Azie Kitchen
Resepi III Kuih Bakar Pandan a.k.a Bingka Pandan Azie Kitchen from www.aziekitchen.com

Bahan-bahan:

- 500g tepung ubi kayu

- 400g gula

- 300ml santan

- 150ml air

- 5 biji telur

- 1 camca teh garam

- 1 camca teh pewarna hijau pandan

- Daun pandan secukupnya

- Mentega secukupnya

Cara-cara:

1. Bersihkan daun pandan dan potong menjadi kecil-kecil. Kemudian blender bersama dengan santan dan air.

2. Dalam bekas lain, pukul telur dan gula hingga gula larut.

3. Campurkan tepung ubi kayu dan garam ke dalam adunan telur sedikit-sikit sambil dikacau rata.

4. Masukkan campuran santan dan daun pandan tadi ke dalam adunan tepung ubi kayu tadi.

5. Tambahkan pewarna hijau pandan dan kacau rata.

6. Sapu mentega pada loyang dan panaskan dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 5 minit.

7. Tuang adunan kuih bingka pandan ke dalam loyang dan bakar dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 1 jam atau sehingga masak.

8. Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk sebelum dihidang.

Nutrisi:

Satu hidangan kuih bingka pandan mengandungi kira-kira 250 kalori, 8g lemak, 43g karbohidrat, dan 3g protein.

Jom Cuba Resepi Kuih Bingka Pandan Ini!

Jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi kuih bingka pandan yang sedap ini! Dengan langkah-langkah yang mudah diikuti dan bahan-bahan yang senang didapati, anda pasti dapat menghasilkan kuih yang enak dan lembut. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan rakan-rakan dan keluarga anda! Selamat mencuba!

© 2022 Resepi Kuih Bingka Pandan. Hak Cipta Terpelihara.

Link copied to clipboard.