'/> Resepi Kuah Satay - Arale Foods

Resepi Kuah Satay

8 Versi Resepi Kuah Kacang Untuk Panduan Dapur Anda InfoSantai
8 Versi Resepi Kuah Kacang Untuk Panduan Dapur Anda InfoSantai from infosantai.com

Bahan-bahan:

- 1 cawan kacang tanah (digoreng dan dikisar halus)

- 2 biji bawang besar (dikisar halus)

- 3 ulas bawang putih (dikisar halus)

- 2 inci halia (dikisar halus)

- 1 batang serai (dititik)

- 3 helai daun limau purut

- 1 liter air

- 1 sudu besar gula melaka

- Garam secukup rasa

- Minyak masak secukupnya

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam kuali.

2. Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia, serai, dan daun limau purut sehingga naik bau.

3. Masukkan kacang tanah yang telah digoreng dan dikisar halus ke dalam kuali.

4. Gaulkan bahan-bahan dan biarkan ia masak selama 5 minit.

5. Masukkan air dan aduk rata.

6. Masukkan gula melaka dan garam secukup rasa.

7. Biarkan ia mendidih selama 20 minit.

8. Kuah satay siap untuk dihidangkan.

Gizi:

Setiap hidangan kuah satay mengandungi kira-kira 250 kalori.

Kuah satay mengandungi lemak dan karbohidrat yang tinggi.

Bagi mereka yang gemar dengan hidangan satay, pasti tidak asing lagi dengan kuah satay yang menjadi teman hidangan satay. Kuah satay yang pekat dan sedap ini menjadi penyedap rasa kepada hidangan satay yang dihidangkan. Berikut ini adalah resepi kuah satay yang boleh anda cuba di rumah.

Resepi kuah satay yang mudah dan sedap ini pasti menjadi hidangan yang disukai oleh semua orang. Untuk mendapatkan kuah satay yang pekat dan sedap, pastikan anda menggunakan kacang tanah yang digoreng dan dikisar halus. Anda juga boleh menambahkan bahan-bahan lain seperti cili api dan sos tiram untuk memberi rasa yang lebih sedap pada hidangan ini.

Dengan resepi kuah satay yang mudah dan sedap ini, anda boleh menghidangkan hidangan satay yang lebih sedap dan istimewa untuk keluarga anda. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah dan nikmati hidangan satay yang lebih sedap dan istimewa.

Link copied to clipboard.