'/> Resepi Kek Cheese Kukus - Arale Foods

Resepi Kek Cheese Kukus

Resepi Kek Lapis Kukus Cream Cheese ̢ۢ Resepi Bonda
Resepi Kek Lapis Kukus Cream Cheese ̢ۢ Resepi Bonda from resepibonda.com

Kenapa Kek Cheese Kukus?

Kek cheese kukus memang menjadi kegemaran ramai kerana kek yang lembut dan gebu serta kejunya yang meleleh. Kek ini juga senang untuk dibuat dan boleh disediakan dalam pelbagai acara seperti majlis harijadi, kenduri atau untuk santai bersama keluarga.

Bahan-bahan:

  • 250g keju krim
  • 100g gula pasir
  • 4 biji telur
  • 60g tepung gandum
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 150ml susu segar

Cara-cara:

  1. Pukul keju krim dan gula pasir sehingga kembang dan gebu.
  2. Tambahkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul sehingga sebati.
  3. Ayatkan tepung gandum dan masukkan ke dalam adunan keju krim tadi. Kacau rata.
  4. Tambahkan esen vanilla dan susu segar. Kacau rata.
  5. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dilapik dengan kertas minyak.
  6. Kukus kek selama 40-45 minit atau sehingga masak.
  7. Angkat kek dari kukusan dan biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang.

Informasi Nutrisi:

Satu hidangan kek cheese kukus mengandungi kira-kira 320 kalori, 22g lemak, 26g karbohidrat dan 7g protein.

Jangan ragu-ragu untuk mencuba resepi kek cheese kukus ini. Pasti akan menjadi kegemaran anda dan keluarga. Selamat mencuba!

Jangan lupa untuk berkongsi resepi kek cheese kukus ini dengan rakan-rakan anda. Semoga anda semua dapat menikmati kek yang lembut dan gebu ini. Selamat mencuba!

Link copied to clipboard.