Resepi Gulai Nasi Dagang
Apabila anda merasa bosan dengan hidangan nasi lemak, mungkin anda perlu mencuba hidangan nasi dagang yang disajikan dengan gulai ikan tongkol yang lazat. Nasi dagang adalah hidangan tradisional yang popular di negeri Terengganu dan Kelantan. Ia dibuat daripada beras pulut yang dicampur dengan beras biasa. Hasilnya adalah nasi yang lebih wangi dan lembut.
Ingredients:
1. 2 cawan beras pulut
2. 1 cawan beras biasa
3. 1/2 biji bawang besar, dipotong halus
4. 3 ulas bawang putih, ditumbuk
5. 1 inci halia, ditumbuk
6. 2 sudu besar rempah gulai
7. 1/2 cawan santan pekat
8. 1/2 cawan air
9. 2 helai daun kunyit
10. 2 helai daun pandan
11. 1 batang serai, diketuk
12. 1 ikan tongkol, dibersihkan dan dipotong kecil-kecil
13. Garam secukup rasa
Instructions:
1. Rendamkan beras pulut dan beras biasa dalam air selama 2-3 jam.
2. Tumis bawang besar, bawang putih, dan halia sehingga wangi.
3. Masukkan rempah gulai dan kacau sehingga rata.
4. Masukkan daun kunyit, daun pandan, dan serai, dan kacau sehingga wangi.
5. Masukkan santan dan air, dan kacau sehingga sebati.
6. Masukkan ikan tongkol dan garam, dan kacau sehingga rata.
7. Biarkan gulai mendidih dan masak sehingga ikan tongkol empuk.
8. Ambil beras dari air rendaman, dan kukus beras sehingga masak.
9. Sajikan nasi dagang dengan gulai ikan tongkol.
Nutrition:
Kalori: 400 kalori
Karbohidrat: 50g
Protein: 20g
Lemak: 15g
Jangan ragu untuk mencuba resepi gulai nasi dagang ini di rumah. Ia adalah hidangan yang sangat sedap dan memuaskan. Pastikan anda menggunakan ikan tongkol yang segar untuk hasil yang terbaik. Selamat mencuba!
Baca juga resepi-resepi lain yang menarik di blog kami. Terima kasih kerana membaca!