Resepi Ikan Cencaru Masak Lemak
Jika anda mencari menu masakan tradisional yang enak dan lezat, maka resepi ikan cencaru masak lemak adalah pilihan yang tepat. Masakan ini sangat populer di Malaysia dan sering dihidangkan di berbagai acara seperti kenduri, majlis perkahwinan, dan sebagainya. Ikan cencaru yang digunakan dalam resepi ini memiliki daging yang tebal dan berlemak, sehingga sangat cocok untuk dimasak dengan santan.
Bahan-Bahan:
- 2 ekor ikan cencaru
- 1 cawan santan pekat
- 1 labu bawang merah, dihiris halus
- 3 ulas bawang putih, dihiris halus
- 1 inci halia, dihiris halus
- 2 batang serai, dihancurkan
- 3 helai daun kunyit, dihiris halus
- 3 helai daun pandan
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- Garam secukup rasa
Cara Memasak:
- Bersihkan ikan cencaru dan lumuri dengan garam. Bakar ikan di atas api sehingga masak dan berkulit keemasan. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, serai, dan daun kunyit sehingga wangi.
- Tambahkan santan, daun pandan, serbuk kunyit, dan sedikit garam. Kacau rata dan biarkan mendidih.
- Tambahkan ikan cencaru yang telah dibakar tadi ke dalam kuali. Masak selama 10-15 minit sehingga ikan empuk dan kuah pekat.
- Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.
Informasi Nutrisi:
Resepi ini mengandung 400 kalori per hidangan dengan 30 gram lemak, 20 gram protein, dan 10 gram karbohidrat.
Jangan lewatkan kesempatan untuk mencoba resepi ikan cencaru masak lemak ini di rumah. Selamat mencoba!
Schema JSONLD & Rich Snippet
Jangan lupa untuk memberikan rating dan review untuk resepi ikan cencaru masak lemak ini setelah mencobanya di rumah. Terima kasih sudah berkunjung ke blog kami!